top of page

Kritiek op de koning mag, beledigen gaat te ver

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Door: Iris Hartevelt


NEDERLAND - De Turkse Burhan Borak is voor het beledigen van president Erdogan veroordeeld. In Nederland kan dit niet, ook al moet je wel oppassen wat je zegt tegen ambtenaren. Daarvoor kan je namelijk wel veroordeeld worden. Vroeger was er zelfs een speciale wet waarin stond dat je niet de koning mocht beledigen.

Majesteitsschennis

In Nederland is er geen wetgeving die zo’n hoge straf kan geven voor het beledigen van de premier. Wel is er een wet waarin staat dat je geen ambtenaren mag beledigen. Niels Spierings, universitair docent socialogie aan de Radboud Universiteit: “Een dergelijke wet is niet ongewoon. Tot ongeveer een jaar terug was er in Nederland een bepaling in het strafrecht waarbij majesteitsschennis tot vijf jaar cel kon betekenen. Zelf nu nog kan het beledigen van een ambtenaar, dus ook de koning, tot celstraf leiden.”

Artikel 299

In Turkije is Burhan Borak berecht voor het beledigen van de Turkse president Erdogan. Burhan Borak is veroordeeld voor een celstraf van 12 jaar en 3 maanden. Dit kwam omdat hij in 2014 zeven berichten op sociale media postte waarin hij zich oordelend opstelde ten opzichte van president Erdogan. In Turkije mag je volgens artikel 299 niet de president beledigen. Erdogan heeft sinds hij president is de wet fors uitgebreid.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page