top of page

Extra huisvesting voor 300 arbeidsmigranten

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Door Gwen Rochat


NOORDOOSTPOLDER - Bij de Nieuwlandsweg in Luttelgeest zal er nieuwe huisvesting voor 300 arbeidsmigranten worden gerealiseerd. Dit heeft de gemeenteraad van de Noordoostpolder ondanks onderlinge verdeeldheid besloten in de raadsvergadering van 23 september.


Groter vraagstuk

Zowel ONS Noordoostpolder als de PvdA stemden tegen het bestemmingsplan. Aling, fractievoorzitter van ONS Noordoostpolder was tegen het plan omdat zijn partij juist bewoners van de Noordoostpolder wil stimuleren de werkzaamheden op te pakken in plaats van deze over te laten aan arbeidsmigranten.


Ook de PvdA stemde tegen het plan omdat het niet in hun partijprogramma paste. Volgens van der Velde, fractievoorzitter van de PvdA, willen zij zich eerst richten op de vraag die aan het plan voorafgaat: wat voor samenleving willen we zijn? “We constateren dat het prima samenwerken is met onze Oost-Europese arbeidsmigranten, maar dat er wel zorg is over het ontstaan van een parallelle samenleving waarin we elkaar niet kennen en niet verbonden zijn”, stelde van der Velde. Er ontstaat een parallelle samenleving met daarin een Oost-Europese subcultuur, maar volgens van der Velde is er onderling nog geen verbinding. “Dit vraagt inzet van ons allen.”


De SP was het eens met het punt van van der Velde en wilde het punt zelfs groter maken en het hebben over de ontwrichting in de Oost-Europese landen die ontstaat door de arbeidsmigratie. Gemeenteraadsvoorzitter Bouman stelde uiteindelijk voor een apart initiatiefvoorstel op tafel te leggen om hier in de toekomst over te discussiëren.


Nieuw wooncomplex

In het glastuinbouwgebied van Luttelgeest-Marknesse zal op een perceel in de buurt van Nieuwlandseweg 2 een wooncomplex worden gebouwd met 150 woningeenheden. Hier zal uiteindelijk plaats zijn voor 300 arbeidsmigranten, waarvan de meerderheid uit Oost-Europa afkomstig is. De woningen worden specifiek in dit gebied gebouwd omdat de glastuinbouwbedrijven de laatste jaren sterk gegroeid zijn en daardoor ook meer werknemers nodig hebben.


Klik hier om de website van de gemeente Noordoostpolder te bekijken.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page