top of page

Een opera over migratie in Nederland

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Door: Jelmar Pouwels


ZUTPHEN – In Palermo, de hoofdstad van Sicilië is de eerste opera van Ludovico Einaudi in première gegaan. Einaudi is vooral bekend vanwege zijn filmmuziek voor de Franse film Intouchables. Het is niet zomaar een opera, want deze gaat over de ellende van die migranten moeten doorstaan in hun reis naar een veilige plek.


Of deze opera ook perfect in Nederland zou passen, is maar de vraag. Volgens Jelle van der Meulen van de Hanzehof, de schouwburg in Zutphen, heeft een voorstelling als deze vooral te maken met maatschappelijke relevantie. ‘’Palermo is een stad die middenin de vluchtelingencrisis zit, daar is het de orde van de dag. Dat de opera daar wordt vertoond is heel relevant. Of die opera ook hier vertoond zou kunnen worden, weet ik niet. Daar zou ik hem voor moeten zien,’’ Aldus van der Meulen.


Een gegeven feit is dat het onderwerp vluchtelingen in Palermo dichterbij het publiek staat dan in een Nederlandse stad als Zutphen. Dit betekent niet dat de opera helemaal geen relevantie heeft in Nederland, maar wel minder dan in de Siciliaanse hoofdstad.


Echter is een opera als deze wel interessant voor de programmering van de schouwburg in Zutphen. Misschien is er wel sprake van een nieuwe multidisciplinaire opera. Een opera waarin verschillende kunstvormen samen worden gebruikt om een voorstelling te maken, is volgens Van der Meulen altijd interessant en daar wordt zeker door hen naar gekeken. “Daarin heb je wel te maken met een lastige zoektocht naar publiek, die geneigd zijn te gaan voor de bekende weg, en dat zijn bekende titels. Als je dat niet hebt, kom je al gauw weer aan bij een maatschappelijk relevant onderwerp.’’

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page