top of page

Dementiezorg minder toegankelijk voor migranten

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Door: Gwen Rochat


Dementiezorg is minder toegankelijk voor migranten, zo blijkt uit onderzoek. Oorzaken hiervoor zijn cultuurverschillen en ontoereikende voorlichting. Gözde Duran is neuropsycholoog en zij zoekt manieren om zorg toegankelijker te maken voor migranten.


Onderzoek

Gözde Duran is een promotieonderzoek gestart na aanleiding van deze conclusie. Zo wil ze migrantengroepen meer bewust maken van het feit dat dementie een ziekte is en dat ze hulp hiervoor kunnen krijgen. “De komende vijf jaar ga ik onderzoeken wat verpleegkundigen kan helpen om Turkse en Marokkaanse migranten met dementie en hun mantelzorgers toegang te verlenen tot dementiezorg”, vertelt ze.


Onbekend terrein

Volgens Duran is dementie voor migranten vaak onbekend terrein en wordt het vaak anders geïnterpreteerd. Zo zijn er symptomen die mensen in de Nederlandse cultuur zien als onderdeel van dementie, terwijl migranten die symptomen wijten aan bijvoorbeeld normale veroudering. “Ik kwam erachter dat dementie bij migranten wel degelijk vaak voor komt, maar dat er grote problemen zijn in het diagnosticeren ervan.”


Naast het feit dat migranten vaak niet op de hoogte zijn van zorgmogelijkheden speelt cultuur ook een belangrijke rol. Zo kan cultuur bepalend zijn voor overtuigingen en keuzes die wel of juist niet gemaakt worden. Daarnaast weten professionals vaak niet hoe ze met cultuurverschillen om moeten gaan.


Brug tussen culturen

Bij haar onderzoek gebruikt Duran altijd haar eigen kennis en achtergrond, als kleindochter van een gastarbeider en als dochter van de tweede generatie migranten in Nederland. “Ik zie mijzelf als brug, ik begrijp beide werelden, ik leef in twee culturen en ik zie waar beide kanten tegenaan lopen.” Duran hoopt met haar werk dementiezorg ook voor migranten toegankelijk te maken.


Bekijk hier de website van ProMemo.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page