top of page

Blijvende zorgen over normen en waarden jongeren en immigranten

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Door: Alessa Vlieger

ZWOLLE - Nederlanders kijken over het algemeen nog steeds met een zorgelijke blik naar de ontwikkeling van normen en waarden van de Nederlandse samenleving. Drie vierde van de bevolking ziet het de verkeerde kant opgaan. Dit blijkt uit een recent onderzoek ‘Burgerperspectieven 2019’ van het Sociaal Cultureel Planbureau.


Immigranten

Een grote meerderheid vindt dat het respect voor gezag en gezagdragers is verdwenen. Enkele respondenten van dit onderzoek noemen nadrukkelijk hulpverleners die worden aangevallen. “Migranten kennen de regels niet, passen zich onvoldoende aan de Nederlandse waarden en normen aan of misdragen zich.”


Jongeren

Naast de onveranderde zorgen over migranten zijn de jongeren ook een ‘probleemgroep’ volgens vele respondenten: “jongeren zijn grof gebekt en tonen onvoldoende respect.”


Positief

Toch is er ook een groep respondenten die aangeeft dat het er niet zo somber mee gesteld is als vaak wordt aangenomen. Er zou eerder sprake zijn van veranderingen. De ene keer gaat het weer beter dan de andere keer, dan van een constante negatieve ontwikkeling.


Bekijk het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau hier

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page