top of page

Vrouwen succesvoller dan mannen op mbo

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Door: Jard Ankoné

ZWOLLE – Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), is gebleken dat meiden in het studiejaar 2017/’18 op het mbo gemiddeld een hoger niveau doen dan jongens. Van de jongens op mbo deden 51 procent het hoogste niveau (niveau 4), waar dat bij de meiden op 60 procent ligt. Bij de niet-westerse migranten geldt ook dat meiden het beter doen dan jongens.


Middelbare school

De reden van deze cijfers gaat terug naar de middelbare school. Veel meiden hebben een hogere vmbo opleiding dan jongens, dit komt omdat meiden op jongere leeftijd vaak beter ontwikkeld zijn. Hierdoor beginnen de meiden op een hoger niveau dan jongens. Meiden die een lager vmbo niveau hebben stapelen relatief veel meer studies dan jongens. Dit betekent dat meiden sneller van bijvoorbeeld mbo niveau 1 of 2 naar mbo niveau 3 of 4 gaan.


Niet-westerse migranten

Volgens Wil van Esch, auteur van het onderzoek, De kleur van het middelbaar beroepsonderwijs, zitten ook bij de niet-westerse migranten meiden vaker dan jongens op het hoogste mbo niveau. Volgens Van Esch vinden meiden school belangrijker, vinden de ouders de school van hun dochter belangrijker dan die van hun zoon en zijn de ouders vaak veel meer betrokken bij hun dochters dan bij hun zoons.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page