top of page

Er moet beter beleid worden gevoerd voor homoseksualiteit onder asielzoekers

Door: Jard Ankoné


Zwolle- Het LHBTI-asielzoekersbeleid moet volgens, LHBTI belangenorganisatie, COC worden verbeterd. Veel homofiele asielzoekers leven op aparte plekken in azc’s. Dit moet omdat er vaak sprake is van beledigingen, bedreigingen en geweld door andere mede asielzoekers. Veel asielzoekers komen uit landen waar homoseksualiteit nog niet geaccepteerd is en waar in sommige landen er zelfs de doodstraf op staat. Hierdoor blijft de acceptatie onder asielzoekers erg laag.


Het COC wil dat het IND ( Immigratie en Naturalisatiedienst) tot de orde wordt geroepen door de staatssecretaris. Afgelopen jaar is er een nieuw LHBTI-beleid gekomen. Uit onderzoek van het COC blijkt dat het IND daar niks op uit doet. Er zouden nog steeds richtlijnen worden gebruikt uit het oudere beleid, die niet meer konden voor LHBTI-asielzoekers.


Het LHBTI-beleid houdt een procedure in waarbij asielzoekers worden ondervraagd door het IND ( Immigratie en Naturalisatiedienst). Het IND maakt bij deze ondervraging gebruik van tolken uit het land van herkomst. Volgens het COC, vreest meer dan de helft van de LHBTI-asielzoekers dat een tolk uit het land van herkomst negatief staat tegenover homoseksualiteit en dit tijdens het verhoor door de IND laat doorschemeren. Daarnaast zijn ze ook bang dat hun seksuele identiteit bekend wordt binnen eigen groep.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page