top of page

Migranten vaker dood door misdrijf

Bijgewerkt op: 10 okt. 2019

Door: Jelmar Pouwels

ZWOLLE – Ruim 43 procent van slachtoffers door een misdrijf had een niet-westerse migrantenachtergrond, en twaalf procent had een westerse achtergrond. Dit werd vergeleken in de periode 2014 tot en met 2018, door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


In het onderzoek is er dus sprake van een hoger cijfer doden onder de mensen met een migrantenachtergrond. Dat geldt voor niet-westers en westers samen, dan het Nederlandse aantal doden. Dit heeft grote invloed op de relatieve sterfte van mensen met een migrantenachtergrond.


Neem de Nederlandse mensen als startpunt. De relatieve sterfte van mannelijke westerse migranten ligt hier ruim twee keer zo hoog, maar dat is nog niet het treurigste cijfer. Bij mannelijke niet-westerse migranten ligt de relatieve sterfte 6 keer zo hoog als die van mensen met een Nederlandse achtergrond.


Er zit wel een lichtpuntje aan dit alles. Nederland behoort tot één van de landen waar de minste moorden worden gepleegd per honderd duizend inwoners. Dit getal ligt op 0,8. Ook is het aantal moorden in het afgelopen jaar gedaald.


11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page